2.Sınıf Sayı ve Basamak Değeri Test 1

28.07.2020
229
2.Sınıf Sayı ve Basamak Değeri Test 1
REKLAM ALANI

      BASAMAK VE SAYI DEĞERİ

İlköğretim birinci kademe matematik programında, doğal sayılar ve doğal sayılarla yapılan işlemlere geniş bir şekilde yer verilir. Çünkü çocuklar sayılarla ilgili gerçek hayata ve sonraki öğretim yaşantılarına temel oluşturacak bilgi ve becerileri bu süre içinde kazanırlar. Bu nedenle, öğretim sürecinde sayı ve işlem öğretimi üzerinde önemle durulmalıdır. Bu testte de sayı ve işlem yeteneğinin geliştirilmesi yönelik sorular hazırlanmıştır.

Günümüzde kullanılan 10 tabanlı sayı sistemi çok önemlidir. Bu sistemde 10 temel sembol rakam olarak adlandırılır. Sayıları yazmak için kullandığımız işaretlere rakam denir. Rakamlar 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ve 9 olmak üzere on tanedir.

Sayı değeri, rakamların sayıda bulunduğu basamağa bağlı olmadan gösterdiği değerdir. Basamak değeri, rakamların, sayıda bulunduğu basamağa göre aldığı değerdir. Sayı değeri bir sayının rakamlarının belirttiği değerdir. Örneğin;93 sayısı 2 basamaklı bir sayı olup birler, onlar, yüzler basamağına sahiptir.

Bir sayıda rakamların yazıldığı bölüme “basamak” denir. İki rakamla yazılan sayılara “iki basamaklı sayılar” denir. 37, 28, 73…gibi.

Birliklerin yazıldığı basamağa “birler basamağı”, onlukların yazıldığı basamağa “onlar basamağı” denir.

Bir sayının basamak değerleri toplamı sayının kendisine eşittir.

  • Bir basamaklı en küçük doğal sayı 0‘dır.
  • Bir basamaklı en büyük doğal sayı 9‘dur.
  • İki basamaklı en küçük doğal sayı 10‘dur.
  • İki basamaklı en büyük doğal sayı 99‘dur.

Bir sayıyı oluşturan rakamların bulunduğu yerdeki değerine basamak değer denir. Bu kavram sayı sisteminin ve aritmetiğin en önemli özelliklerinden ve yine en soyut kavramlarından biridir. Çocukların aritmetik işlemlerde yaptıkları hataların da büyük çoğunluğu bu kavramdan kaynaklanır. Gerçekte 10’lu sayı sistemi ve basamak değer kavramı çok büyük ve çok küçük sayıları kolayca okumayı ve sembollerle yazmayı sağlar. Bu test ile öğrencilerimizin soyut kavram becerilerinin geliştirilmesi

Basamak değer kavramının temeli gruplamaya dayanmaktadır. Somut işlemler dönemindeki çocukların sayıları kavramaları, doğru biçimde gruplama ve yeniden gruplama yoluyla sağlanmaktadır. Testimizde de öğrencilerin somut olarak görsel çalışmalarla sayıları kavramaları sağlanmaya çalışılmıştır.

Basamak değer kavramı sayılarla ilgili en soyut kavramlardan biri olduğu için öğretimi de uzun zamana yayılır. Ülkemizde de sayı öğretimi ve sayı öğretimi içinde önemli bir yeri olan basamak değer kavramının öğretimi ile ilgili hedefler ilköğretimin sonuna kadar devam edecek şekilde düzenlenmiştir. Bu test ile de basamak ve sayı değerleri üzerinde sorular günlük hayatla ilişkilendirilerek olabildiğince somutlaştırılmaya çalışılmıştır. Milli Eğitim Bakanlığının belirlemiş olduğu “100’den küçük doğal sayıların basamaklarını modeller üzerinde adlandırır, basamaklardaki rakamların basamak değerlerini belirtir.” kazanımlarına ulaşılmış olur.

Lütfen çalışmalarla ilgili beğeni ve yorumlarınızı belirtmeyi unutmayın.

  Özgün ve yeni içerik anlayışıyla ücretsiz.

2.SINIF RİTMİK SAYMA TEST 1 TEST 1 BURADAN İNDİREBİLİRSİNİZ.

Çalışmalarımın iznim olmadan farklı platformlarda paylaşılması kesinlikle yasaktır.

  TİCARİ AMAÇLI ÇOĞALTILMASI İZNE TABİDİR.

 

DOSYAYI İNDİR
REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.